Emilia Romagna: kunst, kultuur en natuur

Emilia Romagna: kunst, kultuur en natuur
BVER21
Bus
8Dagen
Verblijfs-ontdekkingsreizen

1e dag: Ravenna/omgeving
Aankomst in de namiddag. Onderbrenging in hotel, welkomdrank, avondmaal en overnachting.

2e dag: Ravenna
Na het ontbijt wordt de ganse dag besteed aan Ravenna, stad van de wereldberoemde mozaieken die aan de werelderfgoedlijst van de Unesco werden toegevoegd. We bezoeken het van buiten heel eenvoudig uitziende mausoleum van Gallia Placidia maar binnen wordt men overweldigd door de indrukwekkende mozaieken, verder de in de buurt liggende basiliek van San vitale, een groot achthoekig monument met zijn zeer levendige kleurrijke mozaieken. Het Ariaans baptisterium heeft een achthoekig grondplan met erboven een koepel met een tafereel in mozaiek waarop het doopsel van Jezus te zien is. Vlakbij de San vitale bevindt zich de "Domus van de stenen tapijten", de resten van een Bijzantijns paleis waar sinds 2003 toevallig ontdekte kostbare mozaiekvloeren uit de late oudheid te zien zijn. Verder is er nog de Basiliek van Sant'Apollinare Nuovo. In de stad heeft men de gelegenheid een blik te werpen in een mozaiekatelier, of om even het graf van Dante Alighieri, de grote Italiaanse dichter die hier in Ravenna stierf in 1321, te bezoeken. Middagmaal. in restaurant. In de namiddag bezoeken we nog de Basiliek van Sant'Apollinare in Classe, op 4 km afstand van het centrum van Ravenna. Ook hier weer een majestueus interieur gedecoreerd met mozaieken. Terugkeer naar het hotel voor het diner en overnachting.

3e dag: Ferrara
Na het ontbijt, voormiddag vrij ter beschikking. Na het middagmaal in het hotel rijden we naar de prachtige renaissancestad Ferrara, waar de adelijke familie Este lang geheerst heeft en van de stad een groot cultureel, literair en artistiek centrum maakten. Het centrum van de stad wordt nog steeds beheerst door het imponerende kasteel van de familie Este. Vlakbij ligt het middeleeuwse centrum met o.a. de Via delle Volte met het joodse ghetto en de 12e eeuwse romaanse kathedraal. Verder bewonderen we de prachtige paleizen en de schitterende gevelversiering van het Palazzo dei Diamanti.Terugkeer naar het hotel voor het avondmaal en overnachting.

4e dag: Comacchio, Abdij van Pomposa
Na het ontbijt rijden we door het landschap van de Po-vlakte naar het lagunestadje Comacchio, een stadje ontstaan uit de palingvisserij. Langs de fraaie Treponti-brug met zijn 5 bogen en twee torens, vroeger tegelijk brug en stadspoort, en nu symbool van de stad, wandelen we langs het kanaal met de vismarkt, de oude gevangenis waar nu het museum van het Romeinse schip te bezichtigen is. Door het polderlandschap van de "Valli di Comacchio" rijden we verder naar de Abdij van Pomposa, gesticht door benedictijnen rond de zesde eeuw en die haar hoogtepunt kende tussen de tiende en twaalfde eeuw. Van deze glansperiode getuigen nog het Palazzo della Ragione, de mooie klokkentoren en de kerk van S.Maria Assunta. In de abdijkerk zijn er waardevolle fresco's uit de 14e eeuw en een prachtige mozaiekvloer. In deze abdij leefde tevens de monnik Guido d'Arezzo uitvinder van de toonladder en het moderne notenschrift. We rijden vervolgens naar Gorino Ferrarese. Middagmaal in restaurant . In de namiddag maken we nog een bootvaart aan de Po-delta langs de vuurtoren van Gorino met de 2 kleine eilandtjes Isola dell'Amore en Isola dei Gabbiani. Verder langs het eiland Mezzanino tot aan de oude vuurtoren Vecchia Lanterna. Vanuit Gorino terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

5e dag: Bologna
Na het ontbijt vertrek richting Bologna, hoofdstad van de regio en één van de rijkste steden van Italie, vandaar ook de benaming van de stad als "grassa" (welvarend). Kenmerkend van de stad zijn de in rode baksteen 20 km lange overdekte zuilengalerijen. Het historische centrum heeft een goed bewaard middeleeuws uitzicht met nog talrijke middeleeuwse torens zoals de Torre degli Asinelli (1109). Het hart van de stad is de Piazza Maggiore met het Palazzo Podesta, het Palazzo Re Enzo( de middeleeuwse gevangenis) en de gotische basiliek van San Petronio, de Piazza del Nettuno met een mooie fontein van de Vlaamse beeldhouwer Jan van Bologna. Wat verder ligt het kerkcomplex van Santo Stefano, de Basiliek van San Domenico en de Basiliek van San Francesco. Middagmaal in restaurant en de namiddag vrij ter beschikking voor individueel bezoek, shopping. Terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

6e dag: Republiek San Marino – Kasteel van Gradara
Na het ontbijt, vertrekken we naar de Republiek San Marino, na Vaticaanstad en Monaco, de kleinste Republiek in Europa(de oppervlakte bedraagt 61km2), schitterend gelegen tegen de hellingen van de Titano, een verweerd zandsteengebergte. Deze oude republiek heeft haar eigen muntstukken en postzegels, eigen soldaten en politieagenten en is tevens een taksvrij winkelparadijs. San Marino zou gesticht zijn in de 4e eeuw door heilige Marinus, een monnik en metselaar die de christenvervolgingen van Diocletianus wilde ontvluchten. We bezoeken de gelijknamige plaats San Marino en wandelen langs de pittoreske middeleeuwse steegjes via de Porta San Francesco naar de 14e eeuwse kerk van San Francesco met schilderijen van o.a. Rafael, de Piazza della Libertà met het Palazzo del Governo(het regeringspaleis) in neogotische stijl, het Palazzo dei Valloni, en de neoklassieke Basiliek van San Marino waar de overblijfselen van de heilige stichter van de stad bewaard liggen. Een pad voert van de basiliek naar de vesting op de Monte Titano. Drie torens zijn verbonden door dikke muren en via loopgraven met de stad. Een wandeling is hier de moeite waard vanwege het schitterend uitzicht op het omringende land en de Adriatische Zee. Middagmaal in restaurant. In de namiddag bezoeken we het Kasteel van Gradara. Deze stad bevindt zich in de binnenlanden van de Adriatische Riviera op de grens van de Romagna met Le Marche. Gradara is bekend vanwege het schitterende kasteel dat één van de best bewaarde middeleeuwse bouwwerken is van Italië. Het kasteel staat op een heuvel op 142 meter hoogte en de hoofdtoren, welke 30 meter hoog is, domineert de hele vallei. Het kasteel werd voltooid in de 15e eeuw onder Malatesta da Verucchio. Gradara is ook bekend vanwege het tragische liefdesverhaal van Paolo en Francesca dat beschreven is door Dante in zijn La Divina Commedia. Terugkeer naar het hotel voor het avondmaal en overnachting.

7e dag: Faenza
Na het ontbijt rijden we naar het stadje Faenza, gelegen op ca. 30 km van Ravenna tegen de heuvels van de Apenijnen. Sinds de 15e eeuw wordt hier geglazuurd kleurrijk aardewerk vervaardigd (het woord faience betekent aardewerk of keramiek) Talrijk zijn de ateliers in de stad waar men de pottenbakkers nog aan het werk kan zien. Wie wenst kan een kijkje nemen in het internationaal museum van de keramiek. De binnenstad is rijk aan architectuur met de Piazza del Popolo en de kathedraal in renaissancestijl. Een mooi voorbeeld van neoklassieke kunst is Palazzo Milzetti met een geraffineerd decor van fresco's en stukwerk. Wandeling door het historische centrum en middagmaal in restaurant. Terugkeer naar het hotel in de vroege namiddag en rest van de dag vrij ter beschikking. Avondmaal en overnachting.

8e dag: Vertrek
Na het ontbijt, vertrek.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG