UmbriŽ, het groene hart van ItaliŽ

UmbriŽ, het groene hart van ItaliŽ
VVER12
Vliegtuig of Trein
8Dagen
Verblijfs-ontdekkingsreizen

Deze centraal gelegen regio in Italië wordt ook wel eens het zusje van Toscane genoemd met heuvelachtige landschappen, ommuurde middeleeuwse dorpen, panoramische uitzichten, steden rijk aan architectuur en kunst. Een prachtige reis met een goede combinatie van cultuur en natuur.

Dag 1: Florence 
Aankomst op de luchthaven van Florence (of Rome) en transfer naar hotel in de omgeving van het Trasimeno Meer, het grootste meer van midden Italië. Diner en overnachting.

Dag 2: Orvieto –Todi – Deruta
Na het ontbijt rijden we naar Orvieto, grandioos gelegen op een 315 m. hoog plateau met stijle wanden van vulkanische tufsteen. Met de kabelbaan bereiken we het oude centrum. Hier domineert de prachtige Dom met de vele mozaieken die zijn voorgevel versieren. Een leuk bezoek is tevens de Waterput, il Pozzo di San Patrizio, een in de 16e eeuw gebouwde put. Uniek aan deze put zijn de twee trappen , die, zonder elkaar te kruisen, in een spiraal om de put heen lopen . De ezels die het water uit de put moesten halen, kwamen zo geen tegenliggers tegen bij het naar boven gaan. Middagmaal in restaurant. In de namiddag rijden we verder naar het sfeervolle stadje Todi, waar men volop in de Middeleeuwen is. De Dom met zijn indrukwekkende trap en gevel in wit en roze marmer, de Piazza Garibaldi met adembenemend uitzicht over het dal, de Piazza del Popolo met het gotische Palazzo dei Priori, het Palazzo del Capitano en het Palazzo del Popolo. Op de terugweg naar ons hotel, hebben we nog een kleine halte in Deruta, ongetwijfeld het meest bekende en ook het belangrijkste centrum voor de productie van Italiaans keramiek en wereldberoemd vanwege de ontwerpen en gebruik van kleur. Het vakmanschap van de meesters van Deruta is al terug te vinden bij de Etrusken. Deruta majolica wordt gekenmerkt door de typerende witte of crèmekleurige achtergrond waarop blauwe, oranje en groene decoraties worden aangebracht met goudgerande omlijsting. Diner en overnachting.

Dag 3: Assisi
Na het ontbijt, voormiddag vrij ter beschikking. Middagmaal in hotel. Vertrek naar één van de bekendste steden van Umbrie: Assisi, de geboortestad van de Heilige Franciscus. We bezoeken de prachtige Basiliek die bestaat uit 2 kerken die boven op elkaar gebouwd zijn, de Chiesa Inferiore (onderkerk) waar zich de cripte van de heilige bevindt en de Chiesa Superiore (bovenkerk). Beroemde toscaanse schilders zoals Cimabue en Giotto hebben de wanden en plafonds voorzien van prachtige fresco's. We bekijken tevens de kerk van S. Clara (een volgelinge van Franciscus) die de orde van de Clarissen heeft gesticht. Daarnaast is Assisi één van de juweeltjes van de middeleeuwse heuvelstadjes in Umbrië met zijn pittoreske smalle straatjes. Vrije tijd ter beschikking voor een wandeling door het centrum. Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

Dag 4: Spoleto – Cascate delle Marmore
Na het ontbijt, ganse dag geleide excursie. Via het prachtige umbrische landschap bereiken we het charmante Spoleto, gelegen aan de voet van de beboste Monteluco. Spoleto is voor velen de mooiste stad van Umbrië waar veel schitterende historische gebouwen bewaard zijn gebleven. Zoals de bekende Duomo van Spoleto, de Santa Maria Assunta met haar schitterende roosvensters en de fraaie marmervloeren. Ook de andere kerken en het grotendeels herbouwde Romeins theater en het oude amfitheater zijn de moeite waard.
Het monumentale aquaduct Ponte delle Torri overspant de diepe Tessinoravijn. Een knap staaltje van bouwkunst is deze te voet toegankelijke brug. Met 10 Romaanse bogen vormt het een overspanning van 200 meter lang en een hoogte van 80 meter. 
In Spoleto is elk jaar in juni en juli het bekende kunstfestival Festival dei Due Mondi, een van de bekendste kunstfestivals van Europa. Middagmaal in restaurant. We rijden verder richting Terni, de geboorteplaats van S.Valentijn ten oosten van Terni liggen de enorme, kunstmatige watervallen van Cascate delle Marmore, die niet altijd stromen, maar enkel op vaste tijden. Dit indrukwekkend fenomeen werd door de Romeinen gecreëerd met als doel het water van de Velino rivier te kanaliseren naar de Nera rivier. Met een hoogteverschil van 165m stort de watermassa zich met een donderend geraas over drie niveaus naar beneden in een bebost ravijn. In de namiddag terugkeer naar het hotel, diner en overnachting.

Dag 5: Trasimeno Meer
Vol pension in het hotel. Dag vrij ter beschikking om zich heerlijk te ontspannen of om eventueel met de veerboot een bezoek te brengen aan Isola Maggiore, één van de drie eilanden in het meer van Trasimeno.

Dag 6: Perugia
Na het ontbijt, vertrek naar Perugia, de hoofdstad van de regio, prachtig gelegen op een heuvel, en één van de mooiste kunststeden van Toscane en Umbrië en tevens een levendige studentenstad. Met de gids bezoeken we het middeleeuws historisch centrum met de Piazza IV Novembre met de prachtige Fontana Maggiore, één van de mooiste fonteinen in Italie , de kathedraal van San Lorenzo, het Wisselpaleis versierd met beroemde fresco's van Il Perugino. Perugia is tevens de stad van de Baci Perugina de bekende hazelnoot chocolade bonbon(ieder jaar in oktober is er tevens het Chocolade Festival). Middagmaal in restaurant. De namiddag is vrij ter beschikking te Perugia voor individueel bezoek, wandeling, shopping. Terugkeer naar het hotel, diner en overnachting.

Dag 7: Gubbio
Vandaag is er op het programma een halve dag geleide excursie naar het middeleeuwse stadje Gubbio met zijn kronkelige straatjes en typische 13e eeuwse huizen. Met op de achtergrond de bergen, de pittoreske oude straatjes en de huizen met terracotta dakpannen is Gubbio een betoverend stadje. Vanaf de Piazza della Signoria heeft men een schitterend uitzicht over de omgeving. Bezienswaardig zijn het Palazzo dei Consoli, het Palazzo Ducale, de Dom, de kerk van San Domenico, de kerk van S. Francesco en de Sant Ubaldo kerk die te bereiken is via een kabelbaan. Volpension in hotel.

Dag 8: vertrek
Na het ontbijt, vertrek naar de luchthaven van Florence (of Rome) en vertrek.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG