Emilia Romagna: kunst, kultuur en natuur

Emilia Romagna: kunst, kultuur en natuur
VVER21
Vlieg-Treinreizen
8Dagen
Verblijfs-ontdekkingsreizen

1e dag: Bologna -Modena - Parma
Aankomst luchthaven Bologna.  Met lokale autocar vertrek naar Modena, wereldbekend als centrum van de auto-industrie(Ferrari, Lomborghini, Maserati) en geboortestad van Luciano Pavarotti, maar ook voor zijn gastronomische producten zoals de tortellini, de Lambrusco wijn en de Aceto Balsamico.  Maar het is vooral een belangrijke cultuurstad waarvan het centrum door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Mensheid. Piazza Grande is het hart van de stad waar zich de mooiste en belangrijkste monumenten bevinden zoals de kathedraal één van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur en beeldhouwwerk in Emilia Romagna. De klokkentoren van de kerk, de Torre Ghirlandina, is het symbool van de stad.  Aan het plein ligt tevens het 17e eeuwse Palazzo Comunale, het Gemeentehuis. We wandelen verder naar Piazza Roma met het vroegere paleis van de hertogen van de familie d'Este, waarin tegenwoordig de militaire accademie is gevestigd.Aan de Piazza S.Agostino ligt de kerk van Sant Agostino waarin men het schitterende kunstwerk "Compianto di Cristo Morto" van Begarelli kan bezichtigen.  Vrij middagmaal. In de late namiddag rijden we naar de omgeving van Parma. Onderbrenging in hotel, diner en overnachting.

2e dag: Parma en omgeving
Na het ontbijt bezoeken we Parma, de stad van de Renaissanceschilders Corregio en Parmagianino. Wat de Medici's waren voor Firenze was de familie Farnese voor Parma. Met hun geld trokken zij vele kunstenaars aan die bijdroegen aan de verfraaiing van de stad. Bovendien was het tevens de stad van de muziek: de componist Verdi, de dirigent Toscanini en de violist Paganini hebben allen in Parma vertoefd. Het 15e eeuwse theater Farnese, het grootste uit zijn tijd, werd door een leerling van Palladio geheel uit hout opgetrokken. We bezoeken de Dom in Romaans-Lombardische stijl met een gotische Campanile. Op de koepel vindt men mooie fresco's van Corregio. Ernaast staat het achthoekige Baptisterium(doopkapel) gedecoreerd met witte en roze marmer. Achter de kathedraal staat de renaissancekerk van San Giovanni Evangelista met barokgevel en schitterende koepelfresco's. Verder zien we nog het Sint-Paulusklooster met de "camera di San Paolo"waarvan de gewelven beschilderd werden met mythologische thema's door Corregio. Vrij middagmaal. Parma is tevens de stad van de beroemdste hammen en kaas in Italie: de prosciutto di Parma en de Parmigiano-Reggiano kaas. Daarom kan een bezoek aan een hamfabriek en aan een Parmesaans kaasbedrijf niet ontbreken. Bezoek en degustatie.
Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

3e dag: Bologna - Ravenna
Na het ontbijt vertrek richting Bologna, hoofdstad van de regio en één van de rijkste steden van Italie, vandaar ook de benaming van de stad als "grassa" (welvarend). Kenmerkend van de stad zijn de in rode baksteen 20 km lange overdekte zuilengalerijen die de straten afboorden (men loopt in de schaduuw als het warm is en men blijft droog bij regen).  Het historische centrum heeft een goed bewaard middeleeuws uitzicht met nog talrijke middeleeuwse torens zoals de Torre degli Asinelli (1109).  Het hart van de stad is de Piazza Maggiore met het Palazzo Podesta, het Palazzo Re Enzo( de middeleeuwse gevangenis) en de gotische basiliek van San Petronio, de Piazza del Nettuno met een mooie fontein van de Vlaamse beeldhouwer Jan van Bologna. Wat verder ligt het kerkcomplex van Santo Stefano, de Basiliek van San Domenico en de Basiliek van San Francesco. Vrij middagmaal tijdens het bezoek. Verder naar Ravenna. Onderbrenging in hotel in de omgeving van Ravenna, diner en overnachting.

4e dag: Ferrara - Comacchio-Pomposa
Na het ontbijt rijden we naar de prachtige renaissancestad Ferrara, waar de adelijke familie Este lang geheerst heeft en van de stad een groot cultureel, literair en artistiek centrum maakten. Het centrum van de stad wordt nog steeds beheerst door het imponerende kasteel van de familie Este. Vlakbij ligt het middeleeuwse centrum met o.a. de Via delle Volte met het joodse ghetto en de 12e eeuwse romaanse kathedraal. Verder bewonderen we de prachtige paleizen en de schitterende gevelversiering van het Palazzo dei Diamanti. Vrij middagmaal.  We rijden vervolgens door het landschap van de Po-vlakte naar het lagunestadje Comacchio, een stadje ontstaan uit de palingvisserij. Langs de fraaie Treponti-brug met zijn 5 bogen en twee torens, vroeger tegelijk brug en stadspoort, en nu symbool van de stad, wandelen we langs het kanaal met de vismarkt, de oude gevangenis waar nu het museum van het Romeinse schip te bezichtigen is. Door het polderlandschap van de "Valli di comacchio" rijden we verder naar de Abdij van Pomposa, gesticht door benedictijnen rond de zesde eeuw en die haar hoogtepunt kende tussen de tiende en twaalfde eeuw. Van deze glansperiode getuigen nog het Palazzo della Ragione, de mooie klokkentoren en de kerk van S.Maria Assunta. In de abdijkerk zijn er waardevolle fresco's uit de 14e eeuw en een prachtige mozaiekvloer. In deze abdij leefde tevens de monnik Guido d'Arezzo (of da Pomposa) uitvinder van de toonladder en het moderne notenschrift. Terugkeer naar ons hotel, diner en overnachting.

5e dag: Ravenna
Na het ontbijt wordt de ganse dag besteed aan Ravenna, stad van de wereldberoemde mozaieken die aan de werelderfgoedlijst van de Unesco werden toegevoegd. We bezoeken het van buiten heel eenvoudig uitziende mausoleum van Gallia Placidia maar binnen wordt men overweldigd door de indrukwekkende mozaieken, verder de in de buurt liggende basiliek van San vitale, een groot achthoekig monument met zijn zeer levendige kleurrijke mozaieken . Het Ariaans baptisterium heeft een achthoekig grondplan met erboven een koepel met een tafereel in mozaiek waarop het doopsel van Jezus te zien is. Vlakbij de San vitale bevindt zich de "Domus van de stenen tapijten", de resten van een Bijzantijns paleis waar sinds 2003 toevallig ontdekte kostbare mozaiekvloeren uit de late oudheid te zien zijn. Verder is er nog de Basiliek van Sant'Apollinare Nuovo. In de stad heeft men de gelegenheid een blik te werpen in een mozaiekatelier, of om even het graf van Dante Alighieri, de grote Italiaanse dichter die hier in Ravenna stierf in 1321, te bezoeken. Vrij middagmaal. In de namiddag bezoeken we nog de Basiliek van Sant'Apollinare in Classe, op 4 km afstand van het centrum van Ravenna. Ook hier weer een majestueus interieur gedecoreerd met mozaieken.
Terugkeer naar het hotel voor het diner en overnachting.

6e dag: de Republiek San Marino - Rimini
Na het ontbijt, vertrekken we naar de Republiek San Marino, na Vaticaanstad en Monaco, de kleinste Republiek in Europa(de oppervlakte bedraagt 61km2), schitterend gelegen tegen de hellingen van de Titano, een verweerd zandsteengebergte. Deze oude republiek heeft haar eigen muntstukken en postzegels, eigen soldaten en politieagenten en is tevens een taksvrij winkelparadijs. San Marino zou gesticht zijn in de 4e eeuw door heilige Marinus, een monnik en metselaar die de christenvervolgingen van Diocletianus wilde ontvluchten. We bezoeken de gelijknamige plaats San Marino en wandelen langs de pittoreske middeleeuwse steegjes via de Porta San Francesco naar de 14e eeuwse kerk van San Francesco met schilderijen van o.a. Rafael, de Piazza della Libertà met het Palazzo del Governo(het regeringspaleis) in neogotische stijl, het Palazzo dei Valloni, en de neoklassieke Basiliek van San Marino waar de overblijfselen van de heilige stichter van de stad bewaard liggen.  Een pad voert van de basiliek naar de vesting op de Monte Titano. Drie torens zijn verbonden door dikke muren en via loopgraven met de stad. Een wandeling is hier de moeite waard vanwege het schitterend uitzicht op het omringende land en de Adriatische Zee. Vrij middagmaal. We rijden verder naar de bekende badplaats Rimini,met zijn 15 km lang strand, soms ook wel eens "het Oostende van Italie" genoemd. De meeste mensen die naar Rimini komen, komen in de eerste instantie voor zon, zee en strand.  Rimini is echter niet alleen een beroemde badplaats maar heeft tevens een belangrijke geschiedenis. Haar eerste bloeiperiode was tijdens het Romeinse Keizerrijk en later in de late Middeleeuwen onder de Malatesta-dynastie met o.a. Sigismondo I, heer van Rimini in de 15e eeuw. We bezoeken het oude stadscentrum met de triomfboog van Augustus uit de 27 v. Chr., de Tiberiusbrug uit de 1ste eeuw, het Forum Romanum, de fraaie renaissance Malatesta Tempel, de gotische San Francesco kerk waar we werken vinden van Giotto en Piero della Francesca. Vrije tijd ter beschikking voor een wandeling langs de boulevard, of een drankje op één van de talrijke gezellige terrassen. Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

7e dag: Faenza - Brisighella
Na het ontbijt rijden we naar het stadje Faenza, gelegen op ca. 30 km van Ravenna tegen de heuvels van de Apenijnen. Sinds de 15e eeuw wordt hier geglazuurd kleurrijk aardewerk vervaardigd (het woord faience betekent aardewerk of keramiek) Talrijk zijn de ateliers in de stad waar men de pottenbakkers nog aan het werk kan zien. Wie wenst kan een kijkje nemen in het internationaal museum van de keramiek. De binnenstad is rijk aan architectuur met de Piazza del Popolo en de kathedraal in renaissancestijl. Een mooi voorbeeld van neoklassieke kunst is Palazzo Milzetti met een geraffineerd decor van fresco's en stukwerk. Vrij middagmaal. We rijden verder naar het pittoresk dorpje Brisighella, niet ver van Faenza. Net achter het dorp bevindt zich een machtige burcht en een dertiende eeuwse horlogetoren.  Naast de hoofdstraat loopt de overdekte "ezelsweg".  Brisighella is tevens bekend on zijn heerlijke olijfolie "Brisighello".
Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

8e dag: Bologna
Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Bologna en vertrek.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG