Het prachtig Toscane

Het prachtig Toscane
VVER10
Vlieg-Treinreizen
8Dagen
Verblijfs-ontdekkingsreizen

1e dag: Firenze
Aankomst luchthaven Firenze. Transfer met lokale GT autocar naar Montecatini Terme. Onderbrenging in hotel, diner en overnachting.

2e dag: Firenze
Na het ontbijt vertrek naar Firenze. Met lokale gids bezichtigen we de kathedraal met de Brunelleschi koepel, de Campanile van Giotto, het Baptisterium beroemd om zijn prachtige bronzen deuren. Vervolgens Piazza della Signoria, het kloppend hart van de stad, met talrijke standbeelden die van het plein een waar openluchtmuseum maken, het Palazzo Vecchio(buitenkant) en de Loggia dei Lanzi, gevolgd door een wandeling naar de Ponte Vecchio(de oude brug) volgebouwd met winkeltjes van juweliers en goudsmeden. Ieder jaar op 1 januari, als er genoeg water in de Arno staat,wordt er vanaf de brug een Nieuwjaarsduik gemaakt.
Vrij middagmaal en namiddag ter beschikking voor individueel bezoek. Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

3e dag: Pisa - Lucca
Na het ontbijt rijden we naar Pisa. Met lokale gids bezoeken we stad, na Florence één van de belangrijkste kunststeden van Toscane. Haar monumenten getuigen van de grote rijkdom en de artistieke rijkdom die de stad kende : het Campo dei Miracoli (het Veld der Wonderen) met de Dom, het Baptisterium(doopkerk), het Camposanto(begraafplaats) en de "scheve" Toren, vormt één van de hoogtepunten van middeleeuwse kultuur, en is uniek, behalve door de vormgeving en de sterke eenheid van de gebouwen ook door de zeer goede staat waarin zij bewaard zijn gebleven. Na het vrij middagmaal voortzetting naar het charmant middeleeuws stadje Lucca, geboortestad van Giacomo Puccini. De stad is omgeven door een meer dan 4 km lange ring van versterkingen met bovenop een door bomen overschaduuwd pad waarlangs men een wandeling kan maken en kan genieten van prachtige vergezichten. Met de gids bezoeken we de Dom San Martino met zijn asymmetrische gevel en de Piazza Mercato, het Romeins amfitheater, Piazza San Michele met de kerk van S.Michele in Foro. Terugkeer naar het hotel, diner en overnachting.

4e dag : Arezzo - Cortona
Na het ontbijt vertrekken we naar het levendige stadje Arezzo, van etruskische oorsprong. Een bezoek aan de historische stadskern is de moeite waard. Arezzo is vooral bekend om de prachtige en unieke fresco's van Piero della Francesca in de S.Franciscuskerk. Tientallen enorme taferelen zijn uitgebeeld in "de Legende van het Ware Kruis" het meesterwerk van Piero. We bezoeken tevens de oudste kerk van Arezzo de Pievo di Santa Maria en de Piazza Grande, één van de mooiste pleinen in Toscane met zijn karakteristieke 16e eeuwse bron en omringd door monumentale paleizen en middeleeuwse huizen. Arezzo is tevens bekend om zijn grote antiekmarkt. Vrij middagmaal. In de namiddag rijden we verder naar het hooggelegen bruisend stadje Cortona, met uitzicht op het Chiana-dal, het meer van Trasimeno en de Monte Amiata. In het oude etruskische centrum waant men zich in de Middeleeuwen of de Renaissance. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de Piazza della Repubblica, het Etruskisch museum, de kerk S. Maria delle Grazie di Calcinaio, de Basiliek van Santa Margherita, de romaans-gotische kerken van S.Agostino en S.Francesco.  Cortona heeft daarnaast gezellige pleintjes, bars en restaurantjes. In de bovenstad bevindt zich het kerkje van S.Niccolò met een heel bijzonder meesterwerk van Luca Signorelli. Diner en overnachting in de omgeving van Arezzo.

5e dag: Perugia - Assisi
Na het ontbijt bezoeken we in de voormiddag de stad Perugia, gelegen in het hart van Italie en hoofdstad van Umbrie. De stad is omgeven door groene heuvels en middeleeuwse dorpjes. Met de gids maken we een wandeling door het historische centrum : de Piazza IV novembre met de middeleeuwse fontein Fontana Maggiore en de prachtige gotische kathedraal, het schitterende Palazzo dei Priori (stadhuis) en de Rocca Paolina (fort uit de Renaissance-tijd), het Collegio del Cambio, de oude Kamer van Koophandel, die ook dienst deed als wisselkantoor. De stad is tevens bekend als grote universiteitstad waar talrijke buitenlanders studeren. We rijden verder naar Assisi, mooi gelegen op de Monte Subasio. Vrij middagmaal ter plaatse. Met de gids bezoeken we de dubbelkerk van H.Franciscus met de prachtige fresco's van Giotto en Cimabue en het graf van S.Franciscus. Assisi is tevens de stad van Clara, die de Orde stichtte van de Clarissen. We bezoeken de Basiliek waar zij begraven is. Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

6e dag: Siena - S. Gimignano
Na het ontbijt, vertrek nar Siena. We ontmoeten de stadgids voor een bezoek aan deze prachtige middeleeuwse stad : Piazza del Campo is het grootste en mooiste plein in Siena en heeft de vorm van een amfitheater en hierdoor extra indrukwekkend om te zien. Hoge, smalle en bruine huizen omringen dit historisch erfgoed uit de 14e eeuw. Jaarlijks worden hier 2 keer de traditionele en beroemde paardenrace "de Palio" gehouden. Het Palazzo Pubblico behoort tot de mooiste gotische paleizen in Italie. Op de linkerhoek staat de slanke Torre del Mangia. Op de rechterhoek staat de wolvin, Romulus en Remo zogend. Dit beroemd stadswapen van Rome is tevens het wapen van Siena. De Dom met zijn rijk versierde gevel is een prachtig voorbeeld van gotische kerkbouw in Toscane. De façade is bekleed met wit marmer, gecombineerd met rood marmer van Siena en groen van Prato. Vrij middagmaal. We rijden verder naar S.Gimignano. Reeds in de verte doemen de 13 torens van de stad op die in de 12e en 13e eeuw door rivaliserende rijke families werden opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad ca. 70 torens. San Gimignano is éèn van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Toscane en is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van Unesco. We keren terug naar het hotel voor diner en overnachting.

7e dag: de Crete Senesi
Na het ontbijt vertrekken we naar het schitterend natuurgebied van de Crete Senesi met afwisselend zachtglooiende heuvels, steile rotspartijen met als extra attractie talrijke vennen op plaatsen waar in kraterachtige inkepingen in het landschap het regenwater blijft staan. Het is het meest ongerept stukje van Toscane. Samen met de gids bezoeken we de prachtige 14e eeuwse Benedictijnenklooster  Monte Oliveto Maggiore, pittoresk gelegen in een bosrijk park en nog altijd door monniken bewoond. De abdij is vooral bekend om zijn kunstschatten zoals ondermeer de fraaie 15e eeuwse met houtsnijwerk versierde kerkbanken en de bijzonder goed bewaard gebleven fresco's van Signorelli en Sodoma. Verder bezoeken we het middeleeuwse stadje Montepulciano. Vanaf de muren en versterkingen van de stad heeft men prachtige vergezichten op Umbrie en Zuid-Toscane. Binnen de stadsmuren bevinden zich talrijke palazzi in Renaissance-stijl. De Dom gebouwd in de 16e en 17e eeuw herbergt één van de meesterwerken van de Sienese leerschool "de Maria Hemelvaart" van Taddeo di Bartolo. Montepulciano ligt tevens in de wijnstreek waar de bekende Vino-nobile wijn wordt geproduceerd. We rijden verder naar het bijzonder mooie stadje Montalcino gelegen op een heuvelrug die gedomineerd wordt door een indrukwekkende burcht. Binnen de stadsmuren vindt men talrijke pleinen, kerken en befaamde enotheken. Deze kleine wijnstreek produceert immers één van de beste wijnen van het land, de Brunello di Montalcino. Middagmaal met wijndegustatie in typisch restaurant. In de namiddag bezoeken we nog het stadje Pienza dat zijn naam dankt aan Enea Piccolomini, de latere Paus Pius II.  Het stadje bezit enkele opmerkelijke gebouwen uit de vroege Renaissance. De streek van Pienza is tevens bekend vanwege de productie van Pecorino, een Toscaanse schapenkaas.

8e dag: Vertrek
Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven van Firenze.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG