Toscane kunst en gastronomie

Toscane kunst en gastronomie
BGOUR4
Busreizen
6Dagen
Gourmet Italie

1e dag: Chianciano
Aankomst in de loop van de namiddag te Chianciano. Onderbrenging in het hotel, avondmaal en overnachting.

2e dag: Monte Oliveto Maggiore - Montalcino - Sant'Antimo (300 km)
Na het ontbijt vertrek voor een ganse dag excursie naar het schitterend natuurgebied van de Creti Senesi, met afwisselend zachtglooiende heuvels, steile rotspartijen met als extra attractie talrijke vennen op plaatsen waar in draterachtige inkepingen in het landschap het regenwater blijft staan. Het is het meest ingerept stukje van Toscane, Samen met de gids bezoeken we het prachtige 14e eeuwse Benedictijnenklooster Monte Oliveto Maggiore, pittoresk gelegen in een bosrijk park en nog altijd door monnikken bewoond. De abdij is vooral bekend om zijn kunstschatten zoals ondermeer de fraaie 15e eeuwse met houtsnijwerk versierde kerkbanken en de bijzonder goed bewaard gebleven fresco's van Signorelli en Sodoma. We rijden verder naar het bijzonder mooie stadje Montalcino, gelegen op een heuvelrug die gedomineerd wordt door een indrukwekkende burcht. Binnen de stadsmuren vindt men talrijke pleinen, kerken (S.Agostino, S. Egidio en S.Francesco, kerken gebouwd tussen de XIIIe en XIV eeuw) en befaamde enotheken. Deze kleine wijnstreek produceert immers één van de beste wijnen van het land, de Brunello van Montalcino. Verder bezoeken we nog de abdij van Sant'Antimo een unieke benedictijnen abdij, In de Middeeeuwen was de abdij belangrijk en welvarend en oorsponkelijk waarschijnlijk gesticht rond 800 door Karel de Grote. De abdij, met prominente Lombardisch-Franse invloeden, is één van de belangrijkste archticturale overblijfselen van de Romaanse periode en is gebouwd met travertijn en albast. Buitengewoon is de ongebruikelijke kooromgang met straalkapellen die gedecoreerd zijn met geometrische patronen, bloemmotieven en dierenfiguren.. Zo is er de prachtig versierde zuil waarop Daniel in de Leeuwenkuil staat afgebeeld, een werk dat wordt toegeschreven aan de meester van Cabestany. Onderweg middagmaal op basis van wijndegustatie en typische producten van de streek. Terugkeer naar het hotel, avondmaal en overnachting.

3e dag: Florence (270 km)
Na het ontbijt, vertrek naar Florence. Met lokale gids bezichtigen we de kathedraal met de Brunelleschi koepel, de Campanile van Giotto, het Baptisterium beroemd om zijn prachtige bronzen deuren,Vervolgens Piazza della Signoria, het kloppend hart van de stad, met talrijke standbeelden die van het plein een waar openluchtmuseum maken, het Palazzo Vecchio (buitenkant) en de Loggia dei Lanzi, gevolgd door een wandeling naar de Ponte Vecchio (de oud Brug) volgebouwd met winkeltjes van juweliers en goudsmeden. Ieder jaar op 1 januari, als er genoeg water in de rivier Arno staat, wordt er vanaf de brug een Nieuwjaarsduik gemaakt. Vrij middagmaal. De namiddag is vrij ter beschikking met de mogelijkheid de Galeria degli Uffizi te bezoeken één van de voornaamste in Italië en in de wereld . In zijn 42 zalen zijn kunstwerken van de XIIIe tot de XVIIIe eeuw verzameld: Cimabue, Giotto, Masaccio, Leonardo, Michelangelo, Raffaël, Caravagio, Rubens, Rembrandt et nog vele andere.
Terugkeer naar het hotel, avondmaal en overnachting.

4ème jour: Montepulciano - Pienza - San Quirico (60 km)
Na het ontbijt is de dag gewijd aan de ontdekking van de typische kleine toscane dorpjes. We bezoeken het middeleeuwse stadje Montepulciano. Vanaf de muren en versterkingen van de stad heeft men prachtige vergezichten op Umbrië en Zuid-Toscane. Binnen de stadsmuren bevinden zich talrijke palazzi in Renaissance-stijl. De Dom gebouwd in de 16e en 17e eeuw herbergt één van de meesterwerken van de Sienese leerschool «de Maria Hemelvaart» van Taddeo di Bartolo. Montepulciano ligt tevens in de wijnstreek waar de bekende Vino-nobile wijn wordt geproduceerd. We bezoeken een wijnkelder met wijndegustatie. Vrij middagmaal. We rijden verder naar het stadje Pienza dat zijn naam dankt aan Enea Piccolomini, de latere Paus Pius II. Het stadje bezit enkele opmerkelijke gebouwen uit de vroege Renaissance. De streek van Pienza is tevens bekend vanwege de productie van Pecorino, eem Toscaanse schapenkaas. Verder bezoeken we nog San Quirico d'Orcia een prachtig stadje, gelegen op 35 km zuidoostelijk van Siena, en ligt in het Unesco bekroonde Val d'Orcia, pal aan de beroemde pelgrimsroute die van Noord-Europa naar Rome loopt. Het oud stadje huist veel oude kerken, zoals bv. De Collegiate kerk van San Quirico. Het interieur van deze kerk uit de twaalfde eeuw is zeker spectaculair te noemen, met enkele van de meest unieke kolommen van Toscane, met houtsnijwerken van mensen, dieren en vegetatie erop gekerfd. Een groot deel van de middeleeuwse muur stat nog overeind.Piazza della Libertà ligt in het hart van San Quirico, waar ook de kleine San Francesco kerk staat. Deze kerk staat ook wel bekend als de Madonna kerk omdat er tegenwoordig een berucht Madonna beeld staat, gemaakt door Andrea della Robbia, Dit mooie beeld stond voorheen tentoongeseld in een van de mooiste kapelletjes van Toscane, de Vitaleta Kapel.Terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

5e dag: San Gimignano - Sienne (222 km)
Na het ontbijt, vertrek naar Siena. We ontmoeten de stadgids voor een bezoek aan deze prachtige middeleeuwse stad: Piazza del Campo is het grootste en mooiste plein in Siena en heeft de vorm van een amphitheater en hierdoor extra indrukwekkend om te zien. Hoge, smalle en bruine huizen omringen dit historisch erfgoed uit de 14e eeuw. Jaarlijks worden hier 2 keer de traditionele en beroemde paardenrace «de Palio» gehouden. Het Palazzo Pubblico behoort tot de mooiste gotische paleizen in Italië. Op de linkerhoek staat de slanke Torre della Mangia, op de rechterhoek staat de wolvin, Romulus en Remo zogend. Dit beroemde stadswapen van Rome is tevens het wapen van Siena. De Dom met zijn rijk versierde gevel is een prachtig voorbeeld van gotische kerkbouw in Toscane. De façade is bekleed met wit marmer, gecombineerd met rood marmer van Siena en groen van Prato. Middagmaal met typische producten. We rijden verder naar S.Gimignano. Reeds in de vere doemen de 13 torens van de stad op die in de 12e en 13e eeuw door rivaliserende rijke families werden opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad ca. 70 torens. San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Toscane en is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

6e dag: Vertrek
Na het ontbijt, vertrek.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG