Mantova en de italiaanse gastronomie

Mantova en de italiaanse gastronomie
BGOUR3
Busreizen
8Dagen
Gourmet Italie

1e dag: Mantua
Aankomst te Mantua, een prachtige stad gelegen in het midden van de Povlakte. De stad wordt aan drie zijden omspoeld door drie grote meren die worden gevoed door de rivier de Mincio. Ze staat op de Unesco werelderfgoedlijst vanwege zijn Renaissance stadsplan en architectuur. Onderbrenging in het hotel, avondmaal en overnachting.

2e dag: Mantua
Na het ontbijt, geleid bezoek aan Mantua.Dankzij de invloedrijke familie Gonzaga, die hier eeuwenlang woonde en de stad met heel wat kunstwerken verfraaide, is Mantova vandaag één van de belangrijkste kunststeden van Noord-Italië: Piazza Sordello, Piazza Broletto, Piazza delle Erbe, de meest bekende; het Palazzo Ducale waar de familie Gonzaga leefde van 1328 tot 1707 met ongeveer 500 kamers en het meest bekend door de fresco's van Andrea Mantegna in de Camera degli Sposi(de bruidskamer),Verder de Basiliek S. Andrea, één van de belangrijkste kerken van Mantova gerealiseerd door architect Leon Battista Alberti met de op een antieke tempel geinspireerde, karakteristieke witmarmeren voorgevel. Vrij middagmaal. In de namiddag bezoeken we nog Palazzo Te, een ander Gonzaga paleis ontworpen door Giulio Romano en gelegen in de buitenwijken van de stad. De fresco's zijn het meest opmerkelijke kenmerk van het paleis. Met het beroemste fresco creert Giulio Romano de illusie van een koepel en laat hij de werkelijke architectuur van het lokaal verdwijnen in de "Val der Giganten", Terugkeer naar het hotel, avondmaal en overnachting..

3e dag: Mantua - Ferrara - Mantua
Ontbijt in het hotel. Vertrek met gereserveerde boot voor een tochtje in het natuurgebied van de Mincio met prachtig zicht op Mantova, de stad van Virgilio en de Gonzaga familie. Mantova wordt aan drie kanten omgeven door meren die ontstaan zijn doordat de rivier Mincio buiten zijn oevers trad. Ze heten het Lago Maggiore, het Lago di Mezzo en het Lago Inferiore. Het gebied heeft een groot variëteit aan flora en fauna.Half juli-begin augustus bloeien daar witroze lotussen. Middagmaal aan boord op basis van typisch producten. Ontscheping te Ferrara en geleide bezichtiging van deze prachtige renaissancestad, waar de adelijke familie Este lang geheerst heeft en van de stad een groot cultureel, literair en artistiek centrum maakten. Het centrum wordt nog steeds beheerst door het imponerende kasteel van de familie Este. Vlakbij ligt het middeleeuws centrum met o.a. Via delle Volte met het joodse ghetto en de 12e eeuwse romaanse kathedraal. Verder bewonderen we de prachtige paleizen en de schitterende gevelversiering van het Palazzo dei Diamanti. Terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

4e dag: Mantua - Parma - Sabbioneta - Mantua
Na het ontbijt bezoeken we Parma, de stad van de Renaissanceschilders Corregio en Parmagianino. Wat de Medici's waren voor Firenze was de familie Farnese voor Parma. Met hun geld trokken zij vele kunstenaars aan die bijdroegen aan de verfraaiing van de stad. Bovendien was het tevens de stad van de muziek: de componist Verdi, de dirigent Toscanini en de violist Paganini hebben allen in Parma vertoefd. Het 15e eeuwse theater Farnese, het grootste uit zijn tijd, werd door een leerling van Palladio geheel uit hout opgetrokken. We bezoeken de Dom in Romaans-Lombardische stijl met een gotische Campanile. Op de koepel vindt men mooie fresco's van Coreggio. Ernaast staat het achthoekige Baptisterium (doopkapel) gedecoreerd met witte en roze marmer. Achter de kathedraal staat de renaissancekerk van San Giovanni Evangelista met barokgevel en schitterende koepelfresco's. Verder zien we nog het S.Paulusklooster met de "camera di S. Paolo" waarvan de gewelven beschilderd werden met mythologische thema's door Correggio.Parma is tevens de stad van de beroemste hammen en kaas in Italië: de prosciutto di Parma en de Parmigiano-Reggiano kaas. Daarom kan een bezoek met degustatie aan een ham en kaasbedrijf niet ontbreken. Vrij middagmaal. We rijden verder richting Sabbioneta zonder twijfel het meest indrukwekkende dorpje van de "Borghi più belli d'Italia" (de mooiste dorpjes van Italië) inde regio Lombardije, Vespasiano Gonzaga, die in het nabijgelegen Mantova woonde, wilde op deze plek de ideale stad van de Renaissance bouwen. De bijnaam van Sabbioneta luidde al gauw "klein Athene", iets waar Gonzaga trots op zal geweest. We bezoeken het Palazzo Ducale, het eerste bouwwerk dan in de stad werd neergezet,, de kerk Santa Maria Assunta versierd met fresco's van Antonio Bresciani, de kerk Incoronata en het Teatro antico overigens het oudste privétheater ter wereld, het Palazzo del Giardino en het plein Piazza d'Armi. Sabbioneta heeft verder het oudste postkantoor ter wereld.Terugkeer naar het hotel, avondmaal en overnachting.

5e dag: Mantua - Modena - Mantua
Na het ontbijt, vertrek richting Modena, wereldbekend als centrum van de auto-industrie (Ferrari, Lomborghini, Maserati) en geboortestad van Luciano Pavarotti, maar tevens bekend voor zijn gastronomische producten zoals de tortellini, de Lambrusco-wijn en de Aceto-balsamico. Maar het is vooral een belangrijke cultuurstad waarvan het centrum door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Mensheid. Piazza Grande is het hart van de stad waar zich de mooiste en belangrijkste monumenten bevinden zoals de kathedraal, één van de mooiste voorbeelden van romaanse architectuur en beeldhouwwerk in Emilia Romagna. De klokkentoren van de kerk, de Torre Ghirlandina, is het symbool van de stad. We wandelen verder naar Piazza Roma met het vroegere paleis van de hertogen van de familie d'Este, waarin tegenwoordig de militaire accademie is gevestigd. Aan de Piazza S.Agostino lig de kerk van S.Agostino waarin men het schitterende kunstwerk "Compianto di Cristo Morto" van Begarelli kan bezichtigen. Vrij middagmaal. In de namiddag bezoek aan een landgoed waar men de beroemde Aceto Balsamico produceert.Deze aromatische azijn wordt van trebbianodruiven gemaakt, die groeien in de omgeving van Modena. De Balsamicoazijn die de naam Aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens twaalf jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan honderd jaar oud. De druiven worden zo laat mogelijk geplukt zodat ze optimaal van de zon kunnen profiteren. De ingedikte most van deze druiven laat men in houten vaten rijpen. De vaten geven bijzondere smaaknuances aan de azijn. Terukeer naar het hotel, avondmaal en overnachting.

6e dag: Mantua - Castel D'ario - Verona - Mantua
Ontbijt in het hotel. In de voormiddag bezoeken we de streek van de rijstvelden, geconcentreerd in de Po-vlakte, in de provinces van Ferrara, Verona, Mantua, Novara en Vercelli In de negentiende eeuw werden in de Povlakte enorme rijstvelden aangelegd. Veel van deze rijstvelden worden bevloeid met water dat via daarvoor aangelegde kanalen, zoals het Cavourkanaal werd aangevoerd. In de twintigste eeuw zorgden betere productiemethoden en de mechanisatie van de landbouw voor een gestadigde groei van de rijstteelt. Rijstgerechten zijn een vast onderdeel van de keuken van Noord-Italië (denk aan risotto alla milanese). Vrij middagmaal. We rijden verder richting Verona. Bij aankomst panoramische stadsrondrit om een eerste indruk te bekomen van de stad en om de prachtige stadspoorten, het kasteel van de Scaligeri en de Arco dei Gavi te bewonderen. Vervolgens wandelt men samen met de gids door het historisch centrum: de elegante Piazza dei Signori, Piazza delle Erbe antiek Romeins Forum, vandaag één van de meest kleurvolle en levendige pleinen van de stad, Piazza Bra, het huis van Juliette en de rebroemde Arena, prachtig Romeins amphitheater die over de 25.000 toeschouwers kan bevatten.Terugkeer naar het hotel,avondmaal en overnachting.

7e dag: Mantua - Gardameer - Mantua
Na het ontbijt, vertrek naar het Gardameer. We maken een tour langs kleine pittoreske dorpjes gelegen aan de rand van het meer: Sirmione, één van de meest romantische stadjes aan het meer, alleen te bereiken via een voetgangersbrug. Bij de ingang van de stad staat het imposante waterslot van de Scaligeri uit de 13e eeuw. Op het punt van het schiereiland ligt een prachtig park waarin zich de overblijfselen bevinden van een grote Romeinse villa, le Grotte di Catullo. Verder langs Desenzano del Garda en Salò; Gardone Riviera,bekend voor de Vittoriale, de merkwaardigste verzameling gebouwen langs het Gardameer. Het is het woonhuis en park van de Italiaanse dichter Gabriele d'Annunzio, die hier een gigantische verzameling curiosa en kostbaarheden bij elkaar heeft gebracht. Vrij middagmaal. In de namiddag maken we een bootocht naar Garda, één van de oudste stadjes op het meer, met zijn huizen in venetiaanse stijl. Daar wacht onze bus en rijden we langs Bardolino voor een korte halte in één van de wijnkelders voor een wijndegustatie. Terugkeer naar het hotel, avondmaal en overnachting.

8e dag: Vertrek
Na het ontbijt, vertrek.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG