Tussen zee en hemel: Sorrento en de Amalfikust

Tussen zee en hemel: Sorrento en de Amalfikust
VWAN03
Vlieg-Treinreizen
8Dagen
Wandelreis

1e dag: Sorrento/omgeving
Aankomst op de luchthaven van Napels. Ontmoeting met de plaatselijke begeleider en bustransfer naar het hotel te Sorrento/omgeving. Onderbrenging in de kamers en eventueel nog vrije tijd ter beschikking voor een eerste kennismaking met de verblijfplaats. Welkomdrank, diner en overnachting.

2e dag: Het Pad der Goden (Sentiero degli Dei)
Na het ontbijt vertrek met de bus naar Agerola,een bergdorp gelegen op ca. 630 m. boven de Amalfikust.
De Amalfikust is een deel van de kust van de provincie Campania, gelegen aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento en wordt beschouwd als één van mooiste kusten van de wereld, vanwege het natuurschoon. Het staat bekend als wandelgebied en geboorteplaats van de Limoncello citroenlikeur en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Hier ontdekken we samen met de gids één van de prachtigste wandelpaden in Italië, de Sentiero degli Dei (Pad van de Goden) dat zijn naam duidelijk niet gestolen heeft. Bomerano, dat deel uitmaakt van de gemeente Agerola is het startpunt van deze route. Deze adembenemende en duizelingwekkende wandelroute leidt je tussen de bergdorpjes langs rotsen, wijn-en citroenboomgaarden, olijfplantages, afgronden, grotten, en spectaculaire vergezichten . Op een hoogte van ca. 550 m. waan je je halverwege de hemel en de zee. De panorama's van de kust zijn overweldigend. Onderweg naar de Colle Serra bewonderen we diep onder ons Furore het kleinste dorpje van de kust, en het plaatsje Praiano. Met steeds mooiere vergezichten over deze grillige kust bereiken we uiteindelijk het dorpje Nocelle, het eindpunt van de Sentiero , met zicht over de ganse Amalfikust zelfs tot het eiland Capri. We wandelen verder tot het dorpje Montepertuso (gat in de berg) waar we halte houden voor een lunch. Langs een panoramische trappenweg dalen we dan langzaam naar het mondaine Positano met haar prachtige kerk, vele boutieks en restaurants. Hier wacht onze bus die ons terug naar het hotel brengt. Diner en overnachting.

3e dag: Pompei - Vesuvius
Na het ontbijt, vertrek met lokale autocar naar Pompei. Met gids bezoek aan de opgravingen van deze oude Romeinse stad die volledig werd bedolven onder vulkanisch gesteente en as bij een uitbarsting van vulkaan Vesuvius in 79 na Chr. Lopend door de straatjes van Pompei, gaat u terug in de tijd. Stapstenen om de straat over te steken, de parrarrelle uithollingen in de straatstenen veroorzaakt door karresporen, in elk huis ziet men welke ambacht werd uitgevoerd, bv maalstenen en bakovens duiden de bakkerij aan. Men krijgt een duidelijk beeld van hoe de mensen in die tijd leefden. We rijden boven naar de vulkaan Vesuvius die zich trots verheft boven de Golf van Napels. Zijn roem is vooral gebonden aan de eruptie van 79 na Chr.toen de indrukwekkende modderstromen en de verschrikkelijke regen van as en stenen de antieke Romeinse steden Pompei, Herculaneum en Stabia bedolven en verwoesten. Onderweg houden we halte in een typisch landbouwbedrijf waar we genieten van een light lunch op basis van de lokale producten gecombineerd met een degustatie van de wereldbekende wijnen van de streek rond de Vesuvius, met o.a. de Lacrima Christi. We rijden verder tot 1000 m. hoogte tot de busparking. Langs een lavapad bereikt men de ca. 300 meter hoger gelegen kraterrand (ca. 600 m. breed en 200 meter diep) - hier kan men van een prachtig uitzicht over de ganse Baai van Napels genieten. Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

4e dag: Termini - Punta Campanella en S.Constanzo - de Athene wandelweg
Na het ontbijt, vertrek met autocar naar het kleine dorpje Termini gelegen op de top van het Sorrentijns schiereiland. Van hieruit begint onze wandeling langs olijfplantages, enkele villa's en verdedigingtorens naar het uiterste puntje van het schiereiland, de Punta Campanella.Tussen olijfgaarden, die omzoomd zijn van heerlijke botanica, voert de weg ons naar het mythologisch oord der Sirenen waar Odysseus bijna bezweek voor de zang van de Sirenen. Daar genieten we van een fantastisch uitzicht op de Golf van Napels met het eiland Capri. We lopen verder naar de 497 meter hoge Monte San Costanzo. Je komt hier via een klim over een oude stenen trap. Op de berg staat een kleine kapel vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de baaien van Napels en Salerno. We wandelen terug naar Termini voor een light lunch in een "trattoria" . Met de autocar rijden we naar ons hotel. De rest van de namiddag is vrij ter beschikking. Diner en overnachting.

5e dag: Capri
Vandaag bezoeken we een parel in de Baai van Napels, het veel bezongen en wereldbekende bloemeneiland Capri. Na het ontbijt, vertrekken we met kleine busjes naar de haven van Sorrento en schepen we in naar Capri. Bij aankomst nemen we vanuit de haven van Capri een motorboot voor een bezoek aan de Grotta Azzurra, de blauwe grot. De blauwe grot is een grot waarin vooral in de ochtend een prachtige blauwe lichtval vanuit het water te zien is. Een opening onder de waterlijn laat zonlicht door en geeft een sprookjesachtig effect. De grot is alleen te bereiken via een kleine opening dus moet men overstappen in een klein roeibootje om met een gids de grot in te gaan.(indien natuurlijk de weersomstandigheden het toelaten). Na de bezichtiging varen we terug naar de haven. Met de kleine privaat busjes(of eventueel met de kabelbaan) bereiken we het het centrum van het stadje Capri. Vanaf het bekende Piazzetta" begint onze wandeling naar de Villa Jovis, het paleis van keizer Tiberius, gelegen op de oostpunt van het eiland. Bij het 13e-eeuwse kerkje San Michele over de Via Tiberio, die snel omhooggaat tussen villa's, tuinen en olijfgaarden, met mooie vergezichten voert het pad ten slotte onder de Romeinse ex-vuurtoren langs, tot de opgegraven villa. Voorbij het hek bevindt zich rechts de ‘Salto di Tiberio' (300 m loodrecht boven zee), vanwaar Tiberius, volgens de overlevering, zijn slachtoffers liet gooien. Een trap voert naar boven, waar links de indrukwekkende overblijfselen te zien zijn van de keizerlijke villa, tot een plateau op 354 m, waar de kapel staat van S. Maria del Soccorso met een Mariabeeld. Van deze plaats daalt men af naar de grootse ruïne van de Villa Jovis zelf. Hier geniet men van een prachtig uitzicht op Sorrento, de Amalfikust, Napels en de Vesuvius. We keren terug naar het centrum van Capri waar we nog vrije tijd ter beschikking hebben. Met de kleine busjes gaan we terug naar de haven. Terugkeer naar Sorrento en bij aankomst transfer naar het hotel. Diner en overnachting.

p.s.: indien de weersomstandigheden (wilde zee) het niet toelaten om de Blauwe Grot te bezichtigen, zijn er als alternatief andere mogelijkheden:

- Een wandeling naar het hoogste punt van het eiland: Met de stoeltjeslift (‘funicolare') kan u naar de hoogste berg van het eiland, de ‘Monte Solaro'. Ook is het mogelijk hierheen te wandelen. Vanaf hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het hele eiland, de baai van Napels, de baai van Salerno en natuurlijk de mooie kust van Amalfi.
Men kan naar beneden lopen via een groot voetpad naar de vuurtoren aan de westkant van het eiland. Hier is er de mogelijkheid om te zwemmen en te genieten in het heldere zeewater.

- Een wandeling van een half uur oostwaarts over de Via di Matromania en de Via Arco Naturale brengt u op een pleintje boven zee; een trap daalt af naar de Arco Naturale, een natuurlijke boog, in een prachtig bosrijk landschap met op de achtergrond de helblauwe zee. Van het pleintje naar boven links daalt men af naar de Grotta di Matromania, halfrond met een Romeinse wand. De grot was gewijd aan de cultus van Cybele, de Grote Moeder, vandaar de naam Matromania. We wandelen verder tot Punta Massullo tot aan d Belvedere di Tragara. Hier staan we het dichtst bij de gekende Faraglioni rotsen en kan men genieten van een adembenemend uitzicht.

6e dag: Nerano - Baai van Ieranto
Na het ontbijt transfer met autocar naar Nerano, een pittoresk dorpje gelegen op de kust. Hier start een mooie wandeling naar de Baai van Ieranto, een beschermd natuurgebied aan de Punta Campanella. Het is een relatief goed begaanbaar pad dat zich dringt door het mediterrane struikgewas met magnifieke uitzichten tussen Punta Penna en Punta Campanella,met op de achtergrond het eiland Capri en de Faraglioni klippen. Het landschap wordt nog verrijkt door uitzichttorens uit de Bourbonse periode die werden opgericht na de invasie van de Turken. Een klein pad voert tot aan de Torre Montalto vanwaar men prachtige vergezichten heeft. Hier ook hoorde Odysseus volgens de legende het betoverende gezang van de sirenen tijdens het oversteken van de zeearm tussen Punta Campanella en Capri bij de eilandjes Li Galli. In ieder geval leden hier velen schipbreuk in het verleden. Het natuurgebeid herbergt een archeologische schat aan amfora's, vondsten en wrakken uit de Griekse en Romeinse tijd samen met de kleurige gorgonia's (soort koraal). gele en rode sponzen, de baarzen en de scholen tonijnen en amberjacks.
Het hoogtepunt van deze wandeling is de afdaling van ca. 200 m. naar het zandstrand van Ieranto met zijn helblauwe zee. Het met pijnbomen beboste natuurgebied is ideaal voor een picnic! Een dag om te genieten!
Rond 16.00 uur terugkeer naar het hotel. Avondmaal en overnachting

7e dag: Amalfi - de molenvallei (Valle dei Mulini)
Na het ontbijt vertrek met de autocar naar Amalfi, de belangrijkste stad op de Amalfikust. We bezoeken het centrum van deze oude zeerepubliek met de prachtige kathedraal en het kleine kloostertje. Van de hoofdstraat vertrekt dan onze wandeling naar boven langs citroenplantages en oude papiermolens tot het papiermuseum(museo della carta)
Men hoort het water stromen van de Canneto rivier. Een 13e eeuwse molen is nog steeds in werking. Er zijn enkele stroomversnellingen en enkele watervalletjes en men is nu volop in de wilde natuur. We wandelen verder richting Pontone. Men bemerkt opnieuw Amalfi beneden in de vallei met op de achtergrond de blauwe zee. We volgen de aanduiding naar de Torre del Ziro waar men een schitterend uitzicht heeft met links boven Ravello, de westelijke kant van de Amalfikust en links onder het plaatsje Atrani. We wandelen terug naar beneden langs de Dragone Vallei naar Atrani en verder naar het centrum van Amalfi. Light lunch onderweg (bv te Pontone) of lunchpakket.
Nog vrije tijd ter beschikking te Amalfi en dan terugkeer met de bus naar het hotel. Diner en overnachting.

8e dag: Vertrek
Na het ontbijt, tijd ter beschikking naargelang het vertrekuur voor de bustransfer naar de luchthaven.


Voor een gedetailleerd programma moet u Inloggen

TERUG